Για το μέγεθος της καταστροφής – όλη η αλήθεια για τα νέα μέτρα

Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η οργανωμένη προσπάθεια Τρόϊκας και Κυβέρνησης να καταστρέψουν και κυριολεκτικά να ισοπεδώσουν την κοινωνία και τους ανθρώπους. Ακόμα και τώρα όμως δεν μας λένε την αλήθεια. Λένε τη μισή αλήθεια και ως γνωστόν «η μισή αλήθεια είναι ένα μεγάλο ψέμα».

Κάποια στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που επισταμένα τα μεγάλα δίκτυα και κανάλια αποσιωπούν.

1. Θέλουν να μειώσουν 22% τον ελάχιστο μισθό για όλους του Ιδιωτικού Τομέα και για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων. Και από 751 ευρώνα πάει στα 586 ευρώ.

Στην πράξη βέβαια τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα. Όλοι ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια με νόμιμο ελάχιστο μισθό τα 751 ευρώ στην αγορά εργασίας η ανειδίκευτη εργασία, και όχι μόνο, πληρωνόταν με 500-600 ευρώ.

Τώρα με νόμιμο ελάχιστο τα 586 ευρώ καταλαβαίνουμε ότι στην πράξη και στην αγορά η ανειδίκευτη εργασία θα πληρώνεται 300 με 400 ευρώ.

2. Το ακόμα πιο χειρότερο όμως είναι η επιπλέον μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών). Ο εισαγωγικός μισθός για τους νέους διαμορφώνεται στα 511 ευρώ. Στην πράξη θα μιλάμε για μισθούς στους νέους 250 με 300 ευρώ.

3. Περαιτέρω ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι μισθοί των 300 ευρώ των νέων θα λειτουργούν ως μοχλός πίεσης να πάνε ακόμα πιο πίσω και οι μισθοί για τους μεγάλους των 400 ευρώ. Στους μαζικούς χώρους εργασίας οι ιδιοκτήτες θα προσλαμβάνουν νέους των 25 ετών και θα απολύουν τους μεγαλύτερους για μείωση του κόστους. Αυτό θα δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στους πάνω των 25, να «δέχονται» ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις των δικαιωμάτων τους.

4. Όμως ανεξάρτητα όλων των παραπάνω, στην πράξη καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις που ήταν στην ουσία η ελάχιστη ασφάλεια όλων των εργαζομένων. Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο τίποτε πλέον δεν θεωρείται βέβαιο, ούτε οι προβλεπόμενοι ελάχιστοι μισθοί. Μας ξαναγυρίζουν στο 18 αιώνα όπου για τους εργαζόμενους δεν υπήρχαν δικαιώματα. Μόνο να δουλεύουν έπρεπε

5. Καταργούνται επίσης όλες οι Συμβάσεις που υπεράσπιζαν τα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζόμενων σε μεγάλες επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες κ.α.) που λέγονταν κανονισμοί εργασίας. Δεκάδες και δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων στο έλεος πλέον της εργοδοσίας.

6. Για να μην υπάρχουν δε αμφιβολίες ορίζεται ρητά στο νέο Μνημόνιο ότι επιδίωξη της Τρόϊκας είναι οι μισθοί να φθάσουν το επίπεδο της Βουλγαρίας (νόμιμος ελάχιστος μισθός 180 ευρώ περίπου!) και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών! Κάθε παραπάνω σχόλιο περιττεύει….

Ορίζεται συγκεκριμένα δε ότι τον Ιούνιο θα ξανααποφασίσουν την ακόμα παραπέρα μείωση των μισθών προκειμένου να επιτύχουν αυτή την προσαρμογή!!!

7. Ανοίγουν το δρόμο για να πάνε στην πλήρη κατάργηση των συντάξεων τουλάχιστον έτσι όπως μεταπολιτευτικά (για μην πω μεταπολεμικά) γνωρίσαμε. Τώρα βάζουν χέρι στις επικουρικές πάνω από 150 ευρώ (οι άθλιοι) καθώς και στις  κύριες συντάξεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες, ΕΥΔΑΠ κ.α. τις οποίες θα πετσοκόψουν. Έπεται η ακόμα παραπέρα μείωση (ίσως και η κατάργηση) των εφάπαξ καθώς και το πλιάτσικο προς όλες τις κύριες συντάξεις, τις οποίες ενδεχομένως ενοποιήσουν σε μία εθνική κύρια σύνταξη των 400-500 ευρώ!!!! Όλα αυτά δε έχοντας επιπλέον πετσοκόψει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη η οποία στην ουσία θα μετατραπεί σε ιδιωτική υπόθεση. Δηλαδή θα πληρώνουμε από την τσέπη μας την πλειοψηφία των φαρμάκων που θα αγοράζουμε. Και όποιος ζήσει. Τύφλα νάχει η Ρωσία του Γιέλτσιν της δεκαετίας του 90….

8. Θέλουν μέχρι το 2015, 150.000 απολύσεις από το Δημόσιο. Προσέξτε: 150.000 καθαρές απολύσεις χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι 40-50.000 συνταξιοδοτήσεις που κάθε χρόνο γίνονται. Μάλιστα 12.000 από αυτές τις απολύσεις, τις θέλουν μέσα στο 2012 συνδυασμένες με την ταυτόχρονη κατάργηση των φορέων που εργάζονταν. Άρα 2013, 2014 και 2015 θα απολύουν από 45.000 δημόσιους υπαλλήλους περίπου πλέον όσων θα συνταξιοδοτούνται κανονικά που με τα σημερινά δεδομένα φθάνουν τους 40-50.000. Πρακτικά καταργείται το δημόσιο. Εφόσον από τις 350.000 σημερινούς δημόσιους υπάλληλους (πλην εκπαιδευτικών, στρατιωτικών και νοσοκομειακών) απολυθούν μέχρι το 2015 150.000 και συνταξιοδοτηθούν το ίδιο διάστημα άλλοι τόσοι περίπου, τι θα μείνει τελικά ; Ένα «δείγμα» από το σημερινό κράτος. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιών του σημερινού Δημοσίου θα ιδιωτικοποιηθούν, για να μην πω «θα χαριστούν» στους ιδιώτες. Και δημιουργείται γι’ αυτό το κλίμα, σε συνδυασμό με το Πλιάτσικο της Δημόσιας περιουσίας. Να καταργήσουμε ό,τι Δημόσιο. Ζήτω ό,τι Ιδιωτικό. Μάλλον θέλουνε να ξεπεράσουμε και τη Λατινική Αμερική!!!!!

9. Θέλουν να μας καταστρέψουν και να μας ισοπεδώσουν. Πλήρως και χωρίς μισόλογα. Γιατί ; Μα γιατί η Ελλάδα είναι το «πείραμα». Που αν πετύχει θα γενικευτεί σε όλη την Ευρώπη. Και θα ‘ναι η απάντηση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού στον μεγάλο ανταγωνισμό με τον καπιταλισμό των μεγάλων ανερχόμενων χωρών της Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας κ.λ.π. των οποίων τα προϊόντα παράγονται με απίστευτα χαμηλά εργατικά κόστη. Επιπλέον από μια άλλη άποψη είναι το κόστος που πληρώνουμε σήμερα ως κοινωνία γιατί το κεφάλαιο νιώθει ή εκτιμάει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος «μιας άλλης κατάστασης».

8. Ακόμα προλαβαίνουμε ως χώρα να κηρύξουμε Στάση Πληρωμών πριν υπογράψουμε το νέο Μνημόνιο, αφού το χρέος πλην αυτών που μας δάνεισαν τελευταία οι εταίροι μας (τρομάρα τους, τι διαφορετικό θα έκαναν αν ήταν εχθροί μας και δεν ήταν εταίροι μας!!!) ρυθμίζεται από το ελληνικό δίκαιο και ως εκ τούτου αρκεί μια απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. Μ’ αυτό τον τρόπο, αφού διαγράψουμε το 80-90% του χρέους μπορούμε το υπόλοιπο που κυρίως αφορά στα ασφαλιστικά Ταμεία, να το ξεπληρώσουμε σε δραχμές. Με το νέο Μνημόνιο το Χρέος ρυθμίζεται πλέον από το Αγγλικό Δίκαιο το οποίο λειτουργεί και υπάρχει για να υπερασπίζεται τους Δανειστές αφού τέτοια ήταν βασικά η αποικιοκρατική Μεγάλη Βρετανία. Και επιπλέον αποποιούμαστε με ρητή δήλωση κάθε δικαίωματός μας ως χώρας σε σχέση με τους δανειστές μας.

9. Η οικογένεια Καψή είτε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος είτε ως σχολιαστής στο Mega κανάλι το βράδυ, και οι λοιποί όμοιοί τους, προσπαθούν να μας πείσουν ότι αν θα γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα θα καταστραφούμε λες και σήμερα ευημερούμε. Είναι απίστευτη η δημοσιογραφική λάσπη και ανοησία  που εκτοξεύεται από τα τηλεοπτικά κυρίως παπαγαλάκια. Η έξοδος από το ευρώ έτσι και αλλιώς φαίνεται πως μας εξωθούν να γίνει. Αν γίνει όταν το θέλουν οι Μερκοζί η χώρα και οι πολίτες θα έχουν καταστραφεί. Και τότε πραγματικά θα μιλάμε για κόλαση. Αν όμως γίνει με δική μας πρωτοβουλία, τώρα αμέσως, που η χώρα «υπάρχει», και ως υποδομές και ως ανθρώπινο δυναμικό και ως οικονομικοί πόροι, θα δυσκολευτούμε, ίσως και πάρα πολύ, αρχικά για 1-2 χρόνια, όμως θα ελπίζουμε σε μια καλύτερη και πιο αξιοπρεπή ζωή. Και θα πετύχουμε γιατί αν απαλλαγούμε από το Χρέος, τις Τράπεζες και τους Τροϊκανούς με τα κυβερνητικά παπαγαλάκια τους, και με τις δυνατότητες που δίνει ένα εθνικό νόμισμα, σύντομα θα μπορέσουμε μα ανασυντάξουμε τα ερείπια που αφήνει πίσω της η ένταξή μας στο ευρώ και τα Μνημόνια.

Όλα όμως απαιτούν και προϋποθέτουν τη συμμετοχή και την ενεργό στάση των πολιτών. Από τον καναπέ και την απλή τηλεοπτική παρακολούθηση χρειάζεται να μετατραπούμε σε ενεργούς πρωταγωνιστές, με συμμετοχή και δράση. Με την δύναμη της μαζικότητας και του ριζοσπαστισμού. Δεν θα μας λύσουν «οι άλλοι» τα προβλήματά μας ούτε κάποιοι καλύτεροι εκπρόσωποι. Εμείς οι ίδιοι, ως ενεργοί πρωταγωνιστές, μπορούμε να γίνουμε η λύση και η απάντηση στην κρίση. Να το ελπίσουμε ότι αυτή την φορά θα πραγματοποιήσουμε το αδύνατο….

Πόλυς Τακόπουλος

Πηγή: ΠΑΣΑ

Advertisements
, , , , , , , , , ,

Εγγραφή

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: