Η Τροχαία παραβιάζει τη νομοθεσία και τον ΚΟΚ για χάρη των εργολάβων των διοδίων!

Οι καταγγελίες από οδηγούς για τροχονόμους που, ενώ δεν είναι παρόντες τη στιγμή που υπάρχει άρνηση πληρωμής διοδίων, βεβαιώνουν μετά από αρκετές μέρες παραβάσεις (με βάση την κατάπτυστη «τροπολογία Ρέππα») παραβιάζοντας κατάφωρα ακόμα και αυτόν το νόμο, έρχονται να επιβεβαιωθούν με την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σύμφωνα με αυτήν μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση υπήρξε στις 13/11/ 2011 στον αναπληρωτή πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και μέλος της «Συντονιστικής Επιτροπής Πελοποννήσου ενάντια στα διόδια» που εκινείτο με το ΙΧΕ αυτοκίνητό του στην Αττική Οδό από το Αεροδρόμιο Αθηνών προς Ελευσίνα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  • Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
  • Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ:  Η Τροχαία παραβιάζει  την νομοθεσία και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ)

Έχουν υπάρξει αρκετές καταγγελίες από πολίτες-οδηγούς, για τροχονόμους που βεβαιώνουν μετά από αρκετές μέρες παραβάσεις της «τροπολογίας Ρέππα» για την άρνηση πληρωμής του αντιτίμου των διοδίων, οι οποίοι χωρίς να έχουν προβεί σε επιτόπιο  έλεγχο, όπως ορίζει ο νόμος, σε διερχόμενους οδηγούς της Αττικής οδού. Κατόπιν η Τροχαία Αττικής, στην οποία ανήκουν, αποστέλλει Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης στα οικεία Αστυνομικά Τμήματα των «παραβατών», για να πληρώσουν πρόστιμο και να παραδώσουν πινακίδες, δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας.

Είναι γνωστό ο Ν.3920/2011(άρθρο 17) (ΦΕΚ Α΄ 33/03.03.2011) προβλέπει με σαφήνεια ότι για την άρνηση πληρωμής των διοδίων: «Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που τη διαπιστώνουν αυτοπροσώπως».

Μια τέτοια περίπτωση υπήρξε στις 13/11/ 2011 στον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και μέλος της «Συντονιστικής Επιτροπής Πελοποννήσου ενάντια στα διόδια» που εκινείτο με το ΙΧΕ αυτοκίνητό του στην Αττική Οδό από το Αεροδρόμιο Αθηνών προς Ελευσίνα.

Στον Σταθμό διοδίων Κορωπίου εισερχόμενος στο σημείο πληρωμής, δήλωσε άρνηση πληρωμής διοδίων και πέρασε συνεχίζοντας τη διαδρομή του.

Παρ’ ότι σε κανένα σημείο δεν υπήρχε παρουσία οργάνων της Τροχαίας, δεν του έγινε κανένα σήμα ελέγχου και δεν αρνήθηκε έλεγχο ειδοποιήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Τρίπολης και παρέλαβε στις 13/12/2011 την με αριθ. 120500279757 της 13/11/2011 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης του Τμήματος Τροχαίας Αττικής Οδού, με την οποία του επιβαλλόταν πρόστιμο 200 ευρώ και αφαίρεση για 20 ημέρες της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος καθώς και της άδειας ικανότητας λόγω μη καταβολής του προβλεπόμενου τέλος διοδίων.

Επί της παραπάνω Απόφασης και πριν υποβάλλει, εμπρόθεσμα ένστασή του, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Αττικής έλαβε την πρωτόγνωρη και εξωφρενική αιτιολογία, ότι υπήρχε και υπάρχει τροχονόμος στα κουβούκλια της ιδιωτικής εταιρίας, είσπραξης διοδίων.

Επειδή ο νόμος δεν παρέχει κανένα δικαίωμα στις Εταιρίες διαχείρισης των δρόμων να προχωρούν σε καταγραφή «παραβάσεων» και  προσωπικών στοιχείων με ηλεκτρονικά μέσα(κάμερες κ.λ.π) και να τα  παρέχουν στην Τροχαία, η οποία κατόπιν να αποστέλλει Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης στα οικεία Αστυνομικά Τμήματα των «παραβατών», για να πληρώσουν πρόστιμο και να παραδώσουν παράνομα πινακίδες, δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας.

Επειδή η συγκεκριμένη πρακτική ελέγχου σε διερχόμενους οδηγούς της Αττικής οδού από τροχονόμους της Τροχαίας Αττικής είναι παράνομη. 

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1. Θα ελέγξουν αν βεβαιώθηκε αυτοπροσώπως, όπως ορίζει ο νόμος, από αρμόδιο αστυνομικό όργανο η παράβαση του Κ.Ο.Κ, ώστε να εκδοθεί η Πράξη Επιβολής του διοικητικού προστίμου και της αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος στο παραπάνω διερχόμενο οδηγό; 

2. Η βεβαίωση της συγκεκριμένης παράβασης του Κ.Ο.Κ με τη δήθεν  «παρουσία» των τροχονόμων στα κουβούκλια της ιδιωτικός εταιρίας, είσπραξης διοδίων είναι μόνιμη πρακτική της Αστυνομικής Υπηρεσίας ; Είναι σύμφωνη με το Νόμο η συγκεκριμένη πρακτικής βεβαίωσης των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ; Αν όχι, θα προχωρήσουν άμεσα  στο σταμάτημά της;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης

, , , ,

Εγγραφή

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: