Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας: Να μην γίνει αποικία η Πελοπόννησος

Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας αντιδρά στην μετατροπή της περιφέρειας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη

«Έλα πρόεδρε..., μου είπε ο Γιώργος, να πω στον Αντώνη, να σου πει εσένα ότι εσύ θα πάρεις τρεις υπουργούς και εγώ την Πρωθυπουργία της Πελοππονήσου. Μέσα;» -- «Μέσα, Πέτρο μου, χαμογέλα όμως λίγο γιατί μας βλέπουνε...».

Αναδημοσίευση από Moriasnow.gr

Κάθετα αντίθετο στην μετατροπή της Πελοποννήσου σε Ειδική Οικονομική Ζώνη εμφανίζεται το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και με ψήφισμά του καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, να απορρίψει το ενδεχόμενο να είναι η Πελοπόννησος μια από τις Περιφέρειες «πειραματόζωα» των «αποικιοκρατικών» ζωνών επενδύσεων.

Με ψήφισμά του το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας τάσσεται εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής εκφράζοντας τη ριζική αντίθεσή του στα σχέδια αυτά του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γερμανίας.

Όπως τονίζεται στο ψήφισμα:

η επιδίωξη να μετατραπεί η Πελοπόννησος σε Ειδική Οικονομική Ζώνη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού της Πελοποννήσου.

Είναι ένα «όραμα» μετατροπής της Πελοποννήσου σε αποικιοκρατική ζώνη, με σκοπό την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και την αποικιοκρατική επέλαση διεθνών επενδυτικών συμφερόντων, που επιθυμούν να καρπωθούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και προφανώς και της Πελοποννήσου και να καταγράψουν κέρδη.

Η νομοθετική εξουσιοδότηση για τις ΕΟΖ απορρέει από το Μεσοπρόθεσμο, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Βουλή. Οι ζώνες αυτές ουσιαστικά αποτελούν κράτος εν κράτει με ειδικό νομικό, μισθολογικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς και ας προσκρούουν στο Κοινοτικό Δίκαιο.

Η ιδιοκτησία στις ΕΟΖ θα ανήκει στους Έλληνες, ενώ την κυριότητα θα έχουν οι Γερμανοί επενδυτές. Στο ελληνικό μοντέλο διαχείρισης τέτοιων ζωνών αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ, με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Η Γερμανία βάζει τους όρους και ζητεί προϋποθέσεις και ευνοϊκές συνθήκες για να επενδύσει στην Ελλάδα, προτείνει Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) και συνδέει την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αποκλειστικά με τις ζώνες αυτές και απαιτεί να επενδυθεί το ΕΣΠΑ με ευνοϊκούς όρους για την γερμανική οικονομία, αποκλειστικά στις υπό γερμανική διαχείριση ΕΟΖ και η Ελλάδα…. υπακούει.

Οι μισθοί θα είναι αντίστοιχοι με εκείνους της Κίνας και των χωρών της Άπω Ανατολής, Ινδίας κλπ., ή των «ανταγωνιστών» μας όπως είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, των πρώην ανατολικών και βαλκανικών χωρών. Στις ζώνες δεν θα ισχύει η εθνική και ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία κλπ.

Πρόσφατα σε σύσκεψη που έγινε για τα υπό ένταξη έργα του ΕΣΠΑ της Μεσσηνίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι «…Λύση για μας (προφανώς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ) είναι να μετατραπούμε σε Ειδική Οικονομική Ζώνη…» .

Εκφράζουμε την ριζική αντίθεσή μας στα σχέδια αυτά του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γερμανίας.

Να απορρίψει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου το ενδεχόμενο να είναι η Πελοπόννησος μια από τις Περιφέρειες «πειραματόζωα» των «αποικιοκρατικών» ζωνών επενδύσεων.

Advertisements
, , ,

Εγγραφή

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: