Με εγγυητή… το «δημόσιο»: δανεικά και αγύριστα, όχι όμως για όλους

της Βάσως Χριστοπούλου

Σκηνικό 1: Μέγαρο Μουσικής

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών τακτοποιήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Μεγάρου Μουσικής, για το δάνειο 95 εκ ευρώ που πήρε από την Εθνική Τράπεζα με εγγυητή το δημόσιο το 2007 και ουδέποτε πλήρωσε ο ΔΟΛ.

 «Για την εξυπηρέτηση του δανείου το οποίο έχει χορηγηθεί στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Ο.Μ.Μ.Α.) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δυνάμει της υπ’ αριθμ. 2/48243/0025/8-8-2007 αποφάσεως του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (Β΄1587), το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει απευθείας και εμπροθέσμως στην δανείστρια Τράπεζα το ποσό της εκάστοτε οφειλής, σύμφωνα με τους όρους της δανειακής συμβάσεως, χωρίς δικαίωμα αναγωγής ή και συμψηφισμού κατά του Ο.Μ.Μ.Α., και χωρίς εν γένει να διατηρεί αξίωση έναντι του Ο.Μ.Μ.Α. για την αναζήτηση οιουδήποτε ποσού καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο εξ αυτής της αιτίας». 

Σκηνικό 2: Μέγαρο Τάσου που κινδυνεύει να κατασχεθεί και ο Τάσος να φυλακιστεί

Το «μέγαρο» του Τάσου

Στην Ετήσια έκθεση 2010 του Συνηγόρου του πολίτη αναφέρεται: 

Κατασχέσεις οικιών που είχαν αποκτηθεί με στεγαστικά δάνεια

Κατά τα τελευταία χρόνια, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στεγαστική αποκατάσταση των Ρομά εξαντλούνται σχεδόν αποκλειστικά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, από τη μέχρι σήμερα υλοποίηση του προγράμματος δανειοδότησης, διαπιστώνεται η αποτυχία ή έστω η αναποτελεσματικότητά του σε μεγάλο βαθμό,  κυρίως λόγω προβλημάτων στη διαδικασία χορήγησης των δανείων και λόγω της απουσίας μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας. Οι αιτίες των προβλημάτων αυτών εντοπίζονται τόσο στα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα  δανειοδότησης (οικονομικά, όπως το ύψος του εισοδήματος, ή κοινωνικά, όπως ο αριθμός των ανήλικων τέκνων) όσο και στη διαδικασία εκταμίευσης από τις συμβεβλημένες τράπεζες Παρά τις έντονες προσπάθειες του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΕΑΗΔ), φαίνεται ότι κατά την τελική φάση της αποπληρωμής το πρόγραμμα οδηγείται σε κατάρρευση. Σειρά αναφορών στον ΣτΠ(υποθέσεις 126886/2010, 129260/2010 κ.ά.) έχουν ως αντικείμενο αναγκαστικές κατασχέσεις ακινήτων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών….

Οι κατασχέσεις στηρίζονται ενίοτε σε οφειλές εξαιρετικά χαμηλές (λ.χ. 1.500–3.500 ευρώ) σε σχέση με το δάνειο των 60.000 ευρώ που χορηγήθηκε. Ήδη το ΥΕΑΗΔ, απευθυνόμενο στο υπουργείο Οικονομικών, συνιστά τη συνεκτίμηση «των ειδικότερων συνθηκών διαβίωσης των οφειλετών, κυρίως όταν η προς κατάσχεση κατοικία αποτελεί πρώτη κατοικία των ιδίων και των μελών της οικογένειάς τους και έχει αποκτηθεί στο πλαίσιο κοινωνικών προγραμμάτων που βρίσκουν έρεισμα στην καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού». Ωστόσο, η παραίνεση αυτή δεν αρκεί για τον τερματισμό των κατασχέσεων, καθώς οι συναρμόδιοι φορείς θα πρέπει επιπλέον να δρουν συντονισμένα για την επίτευξη του κοινού στόχου.

 Ειδικότερα, ο ΣτΠ προτείνει: Να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων σε μικρές δόσεις, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χωρίς επιπλέον τόκους, και να αποτραπεί το φαινόμενο, οικίες που έχουν αποκτηθεί με επιβάρυνση των φορολογουμένων να περιέρχονται στην κυριότητα μη δικαιούχων εξαιτίας οφειλών πολύ χαμηλότερων από το ποσόν του δανείου.

Ο Συνήγορος του πολίτη είναι προφανές ότι δεν παίρνει υπόψη του ότι το μεγαλύτερο μέρος των τσιγγάνων που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, δεν  μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες  ενός δανείου, όσο ευνοϊκοί και αν είναι οι όροι του αφού δεν είναι σε θέση ούτε τις ανάγκες επιβίωσης να καλύψει, ειδικά στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης…

Δεν παίρνει υπόψη του ότι την περίοδο που ξεκίνησε το στεγαστικό πρόγραμμα για τους Ρομά, στελέχη και επιτροπές που είχε συγκροτήσει ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης, παρότρυναν τους τσιγγάνους να πάρουν τα δάνεια και ας μη πληρούσαν τις αναγκαίες προϋποθέσεις γιατί… θα ήταν « Δανεικά και αγύριστα”.

Όπως είναι φανερό σε όλους, πως τα δάνεια  ΜΕ ΕΓΓΥΗΤΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ που ανέρχονται στα  25.586.557.349,00 είναι «δανεικά και αγύριστα» για το συγκρότημα ΔΟΛ και  για πολλούς από αυτούς που περιέχονται στον παρά κάτω πίνακα…..όχι όμως για τους τσιγγάνους ή  για όσους έχουν πραγματικά προβλήματα   επιβίωσης

Δείτε τον παρακάτω πίνακα όπου εμφανίζονται τα κατά την 31/12/2009 ανεξόφλητα υπόλοιπα των δανείων που καλύπτονται με εγγύηση του δημοσίου κατά κατηγορία δανειοληπτών.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Advertisements
, , , , , ,

Εγγραφή

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: