Golfland? Με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ, σκέψεις για το ξεπούλημα μιας χώρας

Τι σχέση μπορεί να έχει η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, εκτός από τις εξεγέρσεις και κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος;

Τι κοινό μπορεί να έχουν η Costa del Sol, ο Έξαρχος Αταλάντης (Φθιώτιδας), η Πύλος Μεσσηνίας και η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, το Πόρτο Χέλι Αργολίδας, η Χερσόνησσος Ηρακλείου Κρήτης και ο Αλμυρός Μαγνησίας, ίσως και η Καραθώνα στο Ναύπλιο (σε περίπτωση που τα κυβερνητικά σχέδια με τοπικές «πλάτες» ευωδοθούν);

Πέρα από την κοινή γεωγραφική θέση, αυτή της Μεσογείου, υπάρχει και ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό: η ολόπλευρη πρόσδεσή των περιοχών αυτών σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που περιλαμβάνει τεράστιες επενδύσεις σε παραθεριστική κατοικία (κατά βάση all-inclusive, χωρίς δηλ. καμία ουσιαστική οικονομική ωφέλεια για τους κατοίκους) και γήπεδα γκολφ.

Αναπτυξιακό μοντέλο που με πρόσχημα και υπόσχεση, χωρίς αντίκρυσμα πολλές φορές, τις νέες θέσεις εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, καταστρέφει το περιβάλλον, απομυζά τον υδροφόρο ορίζοντα (1 γήπεδο γκολφ χρειάζεται νερό όσο μια μικρή πόλη 12.000 κατοίκων), συντελεί καθοριστικά στη διαδικασία ερημοποίησης στις περιοχές στις οποίες εγκαθίσταται.

Εκτός από αυτές τις καταστροφές, συντελεί σε μια άλλη, διαφορετικής φύσης, καταστροφή: στην πρόσδεση (σχεδόν δουλοπαροικία) των κατοίκων των περιοχών αυτών στους «επενδυτές-χρηματοδότες», την εγκατάλειψη της ντόπιας παραγωγής, την ερήμωση της υπαίθρου, το ακόμα μεγαλύτερο ξεπάστρεμα της παραγωγικής βάσης αυτής της χώρας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και όχι μόνο.

Και, βέβαια, ως παράπλευρη (και όχι μικρότερης σημασίας) ζημιά, αυτή η πρόσδεση στο άρμα των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων οδηγεί στη διαπλοκή. Διαπλοκή παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κρατικής εξουσίας, ακόμα και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με περιβαλλοντική δραστηριότητα. Διαπλοκή που καθιστά εξάρτημά της και την υπόλοιπη κοινωνία, που θέλοντας και μη, χορεύει στο σκοπό που παίζουν τα μεγάλα συμφέροντα και οι τοποτηρητές τους. Για να έχουν κάποιοι αναίσχυντοι να λένε μετά ότι «μαζί τα φάγαμε»…

Διαπλοκή που συμβάλλει στη διάβρωση της όποιας δημοκρατίας είχε κατακτήσει αυτός ο τόπος, μετά από πολλούς αγώνες. Δημοκρατίας που αποτελεί αίτημα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, όπως αυτή το διαδηλώνει τις τελευταίες εβδομάδες στις πλατείες όλης της χώρας, με επίκεντρο την Πλατεία Συντάγματος της Αθήνας. Δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Όλα αυτά περιγράφονται αδρά στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού και του Δημήτρη Μελέτη (περισσότερα για το ντοκιμαντέρ μπορείτε να δείτε στο http://www.nellypsarrou.com/index.php?option=com_content&task=view&id=295&Itemid=63).

Η Πελοπόννησος είναι στο μάτι αυτών των «επενδυτών». Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των υποδομών (με πλήρη συνενοχή του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης), οι σχεδιασμοί, το τάτσι-μήτσι-κότσι και το ξεπούλημα ήταν και είναι στην ημερήσια διάταξη.

Στην Πύλο Μεσσηνίας ομοθυμαδόν οι τοπικές «αρχές» (ακόμα και κάποιοι προοδευτικοί) πήραν θέση υπέρ της επένδυσης της ΠΟΤΑ.

Στο Ναύπλιο η δημοτική αρχή είχε τη «φαεινή» ιδέα να ανοίξει χωματερή δίπλα ακριβώς στο «φιλέτο» της παραλίας Καραθώνα, με αποτέλεσμα η πόλη αλλά και οι επισκέπτες της, καθώς και οι λουόμενοι να αναπνέουν διοξίνες, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την περιοχή.

Και πολλά άλλα παραδείγματα ακόμα, με κορυφαίο ότι, για ένα ολόκληρο μήνα το καλοκαίρι του 2007, οι πυρκαγιές κατέκαψαν ολόκληρη την Πελοπόννησο, αφήνοντας πίσω τους κατεστραμμένα δάση, ρημαγμένη πανίδα και ανθρώπους χωρίς βιός, έρμαια των ισχυρών και των πολιτικάντηδων της διαπλοκής, αλλά και φιλέτα έτοιμα για Real Estate και business us usual.

Γιατί στόχος των συμφερόντων δεν είναι μόνο η υποβάθμιση της αξίας χρήσης υπέροχων φυσικών τοπίων και βιοτόπων αλλά και η μείωση της ανταλλακτικής αξίας για τα «φιλέτα» που προορίζονται για ξεπούλημα.

Η μόνη ελπίδα μπροστά σε αυτόν τον μονόδρομο που μας πλασάρουν εκφράζεται, ιδίως το τελευταίο διάστημα, από τους ίδιους τους πολίτες και τους εργαζόμενους αυτής της χώρας που διεκδικούν στις πλατείες να πάρουν τη χώρα τους στα χέρια τους, διεκδικούν δικαιοσύνη, δημοκρατία, τιμωρία των ενόχων. Πολίτες που και στο προηγούμενο διάστημα συγκρούστηκαν με αυτές τις πολιτικές, όπως π.χ. η Κίνηση Πολιτών Μεσσηνίας- ΚΙΝΩ, στην περίπτωση της Πύλου (που συγκεντρώνει υπογραφές και διαδικτυακά ενάντια στην επένδυση της ΠΟΤΑ).

Πολίτες και εργαζόμενοι που το τελευταίο διάστημα έχουν να κάνουν με ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα, των ομορφιών, του παραγωγικού ιστού, της ιστορίας, των ίδιων των ανθρώπων και των παιδιών των παιδιών τους· όλων στο βωμό των αγορών και του μεγάλου κεφαλαίου. Στις πλατείες αυτής της χώρας «που την μποδίζουν να βαδίσει», αυτοί οι πολίτες ζητούν το αυτονόητο: την αξιοπρέπειά τους, τις τύχες στα χέρια τους, ζητούν δημοκρατία. Απαιτούν να φύγουν από την εξουσία εκείνοι που, μεταξύ όλων των άλλων, επιζητούν να γεμίσουν την Ελλάδα με τρύπες και σημαιάκια του γκολφ, να πουλήσουν τους εργαζόμενους σαν δούλους στα αφεντικά-«επενδυτές» της «αειφόρου ανάπτυξης», φτηνή εργατική δύναμη για τις ορέξεις τους, να καταστρέψουν το περιβάλλον, να στείλουν τους νέους στο εξωτερικό, σαν άλλους γκασταρμπάιτερ, να διαλύσουν την παραγωγική βάση της χώρας.

Το άρθρο 120§4 του Συντάγματος (το παλιό 114) το λέει καθαρά: «H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Δ.Γ.

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Εγγραφή

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: