Καραθώνα: Για να μη ξεχνιόμαστε… και ειδικά αυτοί που το «έπαιξαν» ήρωες…

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Καραθώνας!

Οι Ναυπλιώτες μέσα σε είκοσι χρόνια δύο φορές αντιστάθηκαν και είπαν όχι στην ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα της Καραθώνας και στον αποκλεισμό τους από αυτή και από ότι φαίνεται θα χρειαστεί να αντιδράσουν και πάλι…

Γιατί σχέδια  στο όνομα της « αξιοποίησης» άρχισαν να εξυφαίνονται πάλι….

Τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα που γεμίζουν τον αιγιαλό και τα σκουπίδια που “αρωματίζουν” και ρυπαίνουν την Καραθώνα, μπροστά στον κίνδυνο του ξεπουλήματος, θα  ωχριούν……άλλωστε είναι προβλήματα αναστρέψιμα…

Για να μη ξεχνιόμαστε λοιπόν παραθέτω το κείμενο διαμαρτυρίας που υπέγραψαν 1000 περίπου Αργολιδείς τον Ιανουάριο του 2005 για τη σωτηρία της Καραθώνας.

Βάσω Χριστοπούλου

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΘΩΝΑ

Η Καραθώνα αποτελεί  “μοναδική” ελεύθερη παραλία που εδώ και 36 χρόνια χρησιμοποιούν ανεμπόδιστα οι  κάτοικοι του Δήμου Ναυπλίου, της Αργολίδας και χιλιάδες  επισκέπτες.

Ο  ΕΟΤ στον οποίο παραχωρήθηκε η Καραθώνα ως προς την χρήση, εκτός από τον αιγιαλό, από το 1968 μέχρι σήμερα δεν αξιοποίησε την περιοχή, ούτε συνέβαλε οικονομικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η μόνη αναβάθμιση της περιοχής μέχρι σήμερα έγινε από τον Δήμο Ναυπλίου με ήπιες παρεμβάσεις, για τις ανάγκες των λουομένων και των επισκεπτών, χωρίς να αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον.

Μετά την παραχώρηση της περιουσίας του ΕΟΤ στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (ΕΤΑ). Η Καραθώνα, περιοχή του Ελληνικού Δημοσίου, απειλείται με  ξεπούλημα, πλήρη ιδιωτικοποίηση   και ανοικοδόμηση  ερήμην των κατοίκων και του Δήμου Ναυπλίου.

Από τα πάρα πάνω  και από πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, γίνεται φανερό πως  παραμένει ο σοβαρός κίνδυνος για την  ανοικοδόμηση– ξεπούλημα  της  Καραθώνας στο  όνομα της δήθεν «τουριστικής αξιοποίησης της» από τα ΕΤΑ, παρά τις περί του αντιθέτου,   κατά το παρελθόν, δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Επειδή νοιαζόμαστε για τον τόπο μας, το μέλλον των παιδιών μας και την ποιότητα της ζωής μας  και πιστεύουμε  ότι η προστασία  της Καραθώνας  αποτελεί καθήκον των Δήμων και των κατοίκων της περιοχής, δεν αποδεχόμαστε τον οποιοδήποτε σχεδιασμό αξιοποίησης της  που γίνεται μέσα σε κάποια   γραφεία, ερήμην των κατοίκων της περιοχής,  με τις συμβουλές ψυχρών και καλά αμειβόμενων χρηματοοικονομικών συμβούλων.

Οι χιλιάδες λουόμενοι  της μοναδικής λαϊκής παραλίας της περιοχής δεν επιτρέπεται να πέσουν θύματα  κερδοσκόπων, στο όνομα  της ενίσχυσης του κρατικού προϋπολογισμού και της υποτιθέμενης τόνωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Επισημαίνουμε ότι η πόλη του Ναυπλίου  μέχρι σήμερα έχει συμβάλλει με βαρύ τίμημα για την τουριστική ανάπτυξη της Αργολίδας  και της χώρας, με την οικοδόμηση εντός  του αρχαιολογικού χώρου Ακροναυπλίας των ξενοδοχείων, ΞΕΝΙΑ, ΝΑΥΠΛΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, αλλά και του ΑΜΦΙΤΡΥΩΝΑ, με την απαράδεκτη καταστροφή τμήματος της παλιάς πόλης του Ναυπλίου.

Δηλώνουμε ότι, δεν θα ανεχθούμε να βρεθούμε για άλλη μια φορά προ τετελεσμένων γεγονότων. Είμαστε αντίθετοι  στην ιδιωτικοποίηση και της Καραθώνας από τα ΕΤΑ. Η Καραθώνα αποτελεί μοναδικό χώρο αναψυχής για τους κατοίκους του Ναυπλίου, της Αργολίδας και των επισκεπτών και με τον τρόπο αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη της Αργολίδας.

Τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής δεν σημαίνει αναγκαστικά ανοικοδόμηση και ιδιωτικοποίηση, αλλά  διατήρηση του φυσικού τοπίου με ήπιες παρεμβάσεις, λαμβάνοντας  ουσιαστικά  υπ όψη το κοινωνικό σύνολο. 

Προκειμένου να αποφευχθούν νέες εντάσεις και επεισόδια  στην περιοχή μας, όπως αυτά του Απριλίου και Ιουλίου του 2004, για να ακυρωθεί η παράνομη σύμβαση ενοικίασης του αιγιαλού Καραθώνας:

 Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους να σταματήσουν οποιαδήποτε σχέδια ενοικίασης παραχώρησης ή ξεπουλήματος  της Καραθώνας ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ  ΕΚΤΑΣΗΣ  ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ.

Ζητάμε από τους εκλεγμένους  εκπροσώπους της Αργολίδας, Βουλευτές, Νομάρχη, Δημάρχους, και εκπροσώπους της Κυβέρνησης να λάβουν έγκαιρα  ξεκάθαρη θέση στο σοβαρότατο πρόβλημα που έχει  προκύψει  για την Καραθώνα με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης.

ΠΟΛΙΤΕΣ  ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΚΑΙ  ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

, , , ,

Εγγραφή

One Comment στο “Καραθώνα: Για να μη ξεχνιόμαστε… και ειδικά αυτοί που το «έπαιξαν» ήρωες…”

 1. Δρ.Βασίλης Θεοδωρόπουλος Says:

  ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ
  (OK, IF I HAD YOU BY MY SIDE…)

  Βράχια κι αιώνες, δέντρα ψηλά, άμμος ψιλή, ξανθειά,
  στην πανσπερμία βλάστησης, όαση το γρασίδι,
  η λεπτή χωμάτινη γραμμή της χειμωνιάτικης παλίρροιας…
  Κι η αέναη, πίσω –μπρος, κίνηση των νερών
  και το δροσερό κυμματάκι, πειθήνιο κι υπάκουο,
  φιλήδονα χαϊδεύει την ακτή σου, Καραθώνα…
  Στ` αεράκι του δειλινού αποκαλύπτεις τα μυστικά σου
  και γράφεις το μανιφέστο σου στη χρυσή αμμουδιά,
  που θα σβήσει, σύντομα, το φθινοπωρινό κύμα…
  Στα μεγάφωνα, μας νανουρίζουν η «Περιμπανού» του Μάνου
  και το εξωτικό «Roxanne`s Veil» του Vangelis,
  το μαϊστράλι σκορπά, λόγια ερωτικά κι ανείπωτα…
  Μα, όλ` η μαγεία σβήστηκε με μιας, με το βύθισμα του ήλιου,
  στα γκριζωπά, πολεμοχαρή βουνά της Αρκαδίας…
  Ανήμερα της Παναγιάς, σε καλώ ερωτικά…
  Οκ, If I had you by my side (Reflection)…

  (Ναύπλιον, Σχεδίασμα 1ο, Αύγουστος 2012)

  Λέγομαι Βασίλης Θεοδωρόπουλος, είμαι γιατρός παιδοακτινολόγος, συντονιστής διευθυντής στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία κι ερωτευμένος με το Ναύπλιον και τον Καραθώνα, όπου συχνά απολαμβάνω… Με το σχεδίασμά μου αυτό, δηλώνω παρών στην προσπάθεια των συμπολιτών σας… Μην τους επιτρέψετε να καταστρέψουν ότι ομορφιά έχει απομείνει… Την χρειάζονται τα παιδιά μας…
  Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου το e mail μου είναι :basiltheo@gmail.com
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας
  Με τιμή
  Δρ.Βασίλης Θεοδωρόπουλος

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: