Τι κάνει νιάου νιάου στα σκουπίδια; Ο ιδιώτης και η καύση φυσικά…

Ανακοίνωση της ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο δυστυχώς επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας και όπως όλα δείχνουν στόχος είναι η παραχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτη. Μέσα από διεθνή διαγωνισμό ο οποίος θα είναι «ανοιχτός σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες» και θα αφορά την «ολική διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας» ετοιμάζεται η επιλογή της καύσης και της ενεργειακής κερδοσκοπίας μέσω της πώλησης ενέργειας.

Τα συμπεράσματα από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι:

Α) Η ελληνική πολιτεία εσκεμμένα αφήνει την διαχείριση των απορριμμάτων στη μοίρα «διεθνών διαγωνισμών» και των κερδοσκοπικών συμφερόντων. Η ελληνική πολιτεία, και ειδικά το ΥΠΕΚΑ δεν θέτουν προτεραιότητες, δεν σχεδιάζουν, δε συμβάλουν στην υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά πετάνε το μπαλάκι στις περιφέρειες. Στη δική μας περίπτωση ο Π. Τατούλης ευχαρίστως αποδέχτηκε την αρμοδιότητα και δείχνει μια περίεργη βιασύνη να προχωρήσει η παραχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες.

Β) Καταργείται ακόμα και ο πρόσφατος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων ο οποίος πριν λίγους μήνες νομοθετήθηκε. Ράβε – ξήλωνε, μέχρι να καταλήξει η «δουλειά» στους εργολάβους.

Γ) Η απόφαση της Περιφέρειας δείχνει πως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση δεν είναι στους σχεδιασμούς της παρά μόνο συμπληρωματικά στη βασική επιλογή της καύσης. Υποτιμά τους πολίτες θεωρώντας τους ανίκανους να κάνουν ανακύκλωση, υποτάσσεται και καλλιεργεί έναν «περιφερειακό ωχαδερφισμό», ώστε να σερβιριστεί την κατάλληλη στιγμή η σωτήρια λύση των σκουπιδο-εργολάβων. Οι πρωτοβουλίες πολιτών να λειτουργήσουν, εθελοντικά, συστήματα ανακύκλωσης (πχ. εθελοντές Δήμου Ερμιονίοδας) διαψεύδουν πανηγυρικά τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Δ) Οι τέσσερεις «αρχές» αποτελούν πρωτοφανές παράδειγμα ευχολόγιου και με τίποτα δεν διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, τη χρηστή αξιοποίηση των απορριμμάτων ή τη μη οικονομική επιβάρυνση του λαού.

Ε) Εφόσον δεν δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση φαίνεται πως η «προσωρινή λύση» της δεματοποίησης θα γενικευθεί συσσωρεύοντας την πρώτη ύλη για το ιδιωτικό εργοστάσιο που θα διαχειριστεί αργότερα τα σκουπίδια. Να θυμίσουμε πως η περίπτωση των δεματοποιητών είναι μια περίπτωση με έντονη φημολογία για τη «διαφάνεια» με την οποία αποφασίστηκε.

ΣΤ) Αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών (βλ. Κέρκυρα, Γραμματικό, Κερατέα) εκεί όπου επιλέχθηκαν συγκεντρωτικές λύσεις οι οποίες προσανατολίζονταν στην εξυπηρέτηση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και όχι του δημόσιου συμφέροντος.

Η Κοινή Δράση θεωρεί αναγκαίο την οργάνωση, το συντονισμό και τον ξεσηκωμό των πολιτών της Πελοποννήσου. Έχουν παραχωρηθεί οι δρόμοι μας, έχουν παραχωρηθεί οι βουνοκορφές μας και εύφορη γη ώστε μέσω των μεγάλων αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών να κερδοσκοπούν συγκεκριμένα συμφέροντα, τώρα κάποιοι θέλουν να βγάλουν χρήματα και από τα σκουπίδια μας.

Θα τους εμποδίσουμε.

Η πρώτη μας δράση έρχεται με την καμπάνια «Ένα λεωφορείο για την Κερατέα» την Κυριακή 17 Απρίλη (πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο http://www.kdrasi.wordpress.com), γιατί η Κερατέα είναι τόσο μακριά μα, όπως φαίνεται, και τόσο κοντά!

Τρίτη, 12/04/2011

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ

Κίνηση συντονισμού πολιτών Πελοποννήσου

http://www.kdrasi.wordpress.com

kdrasi@gmail.com

Advertisements
, , , , , , ,

Εγγραφή

One Comment στο “Τι κάνει νιάου νιάου στα σκουπίδια; Ο ιδιώτης και η καύση φυσικά…”

 1. Β.Χ. Says:

  Σε όλους είναι γνωστές οι συνέπειες της ρύπανσης που προκαλούν οι ανεξέλεγκτα διασκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα ΧΥΤΑ..
  Γνωρίζουμε επίσης όλοι πλέον ότι υπάρχει λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον, χωρίς επιπτώσεις στην υγεία μας, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και παράγει προϊόντα χρήσιμα για το σύνολο της κοινωνίας.
  Το μεγάλο της όμως μειονέκτημα είναι ότι δεν θα φέρει υπερκέρδη στους λίγους μεγαλοεργολάβους που λυμαίνονται κυριολεκτικά τον τόπο.
  Πληροφορίες που έρχονται στο φως μας ενημερώνουν πως :
  1. Στο Βόλο, το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων της εταιρίας Engal (συμφερόντων Γ. Αλεξάκη) έχει ήδη αδειοδοτηθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η ίδια εταιρία έχει καταθέσει αιτήσεις για αντίστοιχα εργοστάσια στον Έβρο και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
  2.Ότι, θα έχουμε και σκουπίδια εισαγωγής.
  Γιατί στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο περίπου 5,5 εκ. τόνοι σκουπίδια. Οι «γαμπροί» όμως της καύσης είναι πολλοί και η ελληνική «παραγωγή» δεν φτάνει. Ο «πρωτοπόρος» κ. Αλεξάκης βρήκε τη λύση και σε αυτό το πρόβλημα. Για να εξασφαλίσει τα καύσιμα των 3 εργοστασίων που έχει στα σκαριά, θα εισάγει σκουπίδια από την Ιταλία, τα οποία αναμένεται να ανέρθουν στους 7 εκ. τόνους το χρόνο – και θα παράγουν ανάλογες ποσότητες τοξικής τέφρας, διοξινών κοκ! Μάλιστα η ιταλική κυβέρνηση θα τον επιδοτεί με 80€ ανά τόνο σκουπιδιών που θα ξεφορτώνεται!
  3. Με τα γεγονότα της Κερατέας αποκαλύφθηκε πόσο αδίστακτοι είναι και που μπορούν να φτάσουν προκειμένου να προστατέψουν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και πόσο η αποφασιστικότητα και ο αγώνας των πολιτών μπορεί να εμποδίσει να περάσουν τα σχέδια τους.

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: