Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπλίου για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Τοποθέτηση που κατατέθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου όπου συζητήθηκε το ζήτημα των συγχωνεύσεων των σχολείων (αργότερα θα ανεβάσουμε περισσότερες πληροφορίες):

Από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων στις 23/3 με θέμα τις συγχωνεύσεις σχολείων. Δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενο κλείσιμο των σχολείων.

Η ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπλίου κλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας να εκφράσει την άποψή της, για τις επιχειρούμενες από το Υπουργείο Παιδείας και στο δήμο μας, συγχωνεύσεις σχολείων. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας έγινε την Πέμπτη 10-2-2011, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, διευθυντές των σχολείων, εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων και οι δύο Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέχρι και την ώρα της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, δεν μας είχε δοθεί η πρόταση του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (της Δευτεροβάθμιας δεν υπήρξε, επειδή δεν προτάθηκε από αυτόν καμιά συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων στο δήμο Ναυπλίου).

Η πρόταση του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας, η οποία κατατέθηκε προφορικά, αναφέρονταν στην κατάργηση και συγχώνευση διαφόρων ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων χωριών του Δήμου Ναυπλίου.

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπλίου είχαμε επισημάνει στις δύο συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας τα παρακάτω:

– Είναι ευνόητο ότι ως Ένωση μπορούμε σήμερα να εκφράσουμε τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων που εκπροσωπούνται στην Ένωση, μόνο τα σχολεία του Ναυπλίου.

– Θεωρούμε ότι η διαδικασία του Υπουργείου Παιδείας γίνεται με μεγάλη βιασύνη και με κριτήρια κυρίως λογιστικά (μείωση του κόστους λειτουργίας των σχολείων). Η επίκληση παιδαγωγικών κριτηρίων είναι προσχηματική, με την έννοια ότι έχει σχεδιαστεί ένα πλαίσιο ευρύτατων συνενώσεων και καταργήσεων σχολείων, χωρίς κάποιες άλλες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

–  Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να προβεί στον απολογισμό των πεπραγμένων, και ιδίως πως οδηγηθήκαμε στη δημιουργία ολιγοθέσιων σχολείων. Ποιες είναι οι ευθύνες του Κράτους κυρίως, αλλά και άλλων ίσως, που δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση.

Ο διάλογος για το θέμα είναι και αυτός προσχηματικός, εφόσον, δεν έχουν τεθεί με σαφήνεια οι στόχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις της διαδικασίας αυτής. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, όμως η Ένωση Γονέων, δεν  γνωρίζουν την αιτιολογία της πρότασης αυτής, τόσο κεντρικά, όσο και τοπικά, και πως αυτή συνδέεται με παιδαγωγικούς στόχους.

– Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος, «η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους». Με βάση τη διάταξη αυτή το Κράτος, οφείλει να χαράσσει και να σχεδιάζει την πολιτική του στα θέματα της παιδείας, φροντίζοντας παράλληλα το σύνολο των υποδομών της, και κατοχυρώνοντας το  δικαίωμα για δωρεάν παιδεία.

– Το Υπουργείο οφείλει να σταματήσει τη διαδικασία αυτή των καταργήσεων – συνενώσεων, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την υποβολή σχετικών προτάσεων από τους εκπαιδευτικούς φορείς τους συλλόγους των Γονέων και των μαθητών, αλλά και τους Ο.Τ.Α., αφού ληφθεί υπόψη η νέα απογραφή του 2011, αλλά και οι εκπαιδευτικοί/ παιδαγωγικοί στόχοι.

– Ως  Ένωση Συλλόγων Γονέων είμαστε υπέρ της διατήρησης των σχολείων, όπου αυτό είναι δυνατόν, μέσα από την ενίσχυσή τους, αλλά και με εθελοντικές συνενώσεις.

Το ότι ο διάλογος ήταν προσχηματικός αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρέμεινε αμετακίνητη στις αρχικές προτάσεις της, ενώ καταργήθηκε το Γυμνάσιο του Αγίου Δημητρίου, χωρίς να υπάρξει τέτοια πρόταση! Απολύτως τίποτα δεν ελήφθη υπόψη από αυτά που προτάθηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας από τους συμμετέχοντες.

Ακόμη και σήμερα απομένει καιρός να αντιδράσουμε και να υποχρεώσουμε το αρμόδιο Υπουργείο να αναστείλει τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των σχολείων. Προκειμένου να ληφθούν υπόψη: παιδαγωγικά κριτήρια, ο πραγματικός πληθυσμός των χωριών, οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές, τα προβλήματα μετακίνησης των μαθητών.

, , , , , ,

Εγγραφή

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: