Όχι στα διόδια – Ελεύθεροι δρόμοι για όλους

Άνοιγμα των διοδίων Σπαθοβουνίου, 9-1-2011

Ύστερα από την κατάργηση του σιδηρόδρομου και την εγκατάλειψη του επαρχιακού οδικού δικτύου ο μόνος τρόπος μετακίνησης είναι από την Ε.Ο. Κορίνθου-Καλαμάτας/Σπάρτης που έχει παραχωρηθεί μέσω μιας ληστρικής και αποικιοκρατικής σύμβασης στην κοινοπραξία ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.

Mεταφορείς και αγρότες που πηγαίνουν σε λαϊκές δίνουν ολόκληρα μεροκάματα για να πληρώσουν πολλά και πανάκριβα διόδια. Για χαμηλόμισθους και άνεργους η μετακίνηση έχει γίνει πολυτέλεια.

Η Σύμβαση Παραχώρησης κυρώθηκε με το Ν.3559/2007 (ΦΕΚ 102 Α/ 14.5.2007) και τις ψήφους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ.

Προβλέπει:

 • Παραχώρηση της Ε.Ο. στην κοινοπραξία ΜΟΡΕΑΣ για 30 ολόκληρα χρόνια.
 • «Ο προϋπολογισμός της κατασκευής του ανέρχεται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Περίπου 30% του προαναφερθέντος ποσού, καταβάλλεται από δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους ενώ το υπόλοιπο καταβάλλεται από τον Παραχωρησιούχο και αποπληρώνεται μέσω των εισπράξεων από τα διόδια.»[site ΜΟΡΕΑ].

Ουσιαστικά η ΜΟΡΕΑΣ δεν βάζει ούτε ένα ευρώ. Παίρνει δάνεια (με εγγύηση Δημοσίου!)που αποπληρώνει μέσω των διοδίων!

 • «Επιδότηση λειτουργίας» από το δημόσιο προς τον ιδιώτη σε περίπτωση που η κίνηση του δρόμου είναι κάτω από ένα προβλεπόμενο όριο [άρθρο 25].

Αλήθεια, σε ποιόν μικρομεσαίο επαγγελματία εγγυάται το δημόσιο «επιδότηση λειτουργίας» εάν η δουλειά του δεν πηγαίνει καλά;

Η σύμβαση παραχώρησης είναι αντισυνταγματική

α) καθώς περιορίζει το δικαίωμα στην ελεύθερη κίνηση στην χώρα [Σύνταγμα: άρθρο 4, παρ. 5] ελλείψει ασφαλών και σύγχρονων εναλλακτικών παραδρόμων.

β) επιβάλει έναν επιπλέον άδικο, έμμεσο φόρο για μια δημόσια ανάγκη και υποδομή  καταπατώντας το άρθρο 4 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο « Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους

Και κάποιες «λεπτομέρειες»:

1. Σύμφωνα με τη σύμβαση η εταιρεία έπρεπε να εκμεταλλεύεται τα διόδια αφού το αντίστοιχο υποτμήμα είχε ολοκληρωθεί [άρθρο 24.2.2]. Όμως, η εταιρεία από την αρχή ανάληψης του δρόμου και ενώ γίνονταν έργα εισέπραττε διόδια!

2. Τα διόδια τέλη δε διαμορφώνονται «ανάλογα με τη διανυόμενη από τον χρήστη απόσταση». [άρθρο 24.2.2] παραβιάζοντας το άρθρο 25 του Συντάγματος, που υποχρεώνει σε εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας.

Παραδείγμα: για το υποτμήμα Κόρινθος- Στέρνα όπου η απόσταση είναι 39 χιλιόμετρα η εταιρεία εισπράττει 2,40 ευρώ (6λεπτά/χλμ). Ένας πολίτης που βγαίνει από την έξοδο του Αγ. Βασιλείου πληρώνει επίσης 2,40 δηλαδή περίπου 12 λεπτά/χιλιόμετρο!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Σπρώξε τη μπαρα κι εσύ

Πες στον υπάλληλο στα διόδια ότι δεν θα πληρώσεις.

Μην υπογράφεις κανένα χαρτί, μη δίνεις τα στοιχεία σου, παρά μόνο τον αρ. πινακίδας.

Κατέβα σπρώξε τη μπάρα και συνέχισε το δρόμο σου.

Η αστυνομία δεν έχει κανένα δικαίωμα εμπλοκής.

.

Συνέπειες από την άρνηση πληρωμής

Σύμφωνα με τη σύμβαση [άρθρο 24.1.5] η εταιρεία μπορεί να στείλει βεβαίωση μη πληρωμής του αντιτίμου του διοδίου, συνοδευόμενη με φωτογραφία του αυτοκινήτου. Εαν αυτό δεν καταβληθεί εντός 15ημέρου τότε μόνο “δικαιούται” να ζητήσει πρόστιμο με διαταγή πληρωμής.

Όμως η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι αντισυνταγματική γιατί παρέχει στο προσωπικό του Παραχωρησιούχου αρμοδιότητες δημοσίου υπαλλήλου (άρθρο 103.1 του Συντάγματος).

Το Δημόσιο δεν έχει καμία ανάμειξη στη διαδικασία επιδίωξης είσπραξης του αντιτίμου και της αστικής ποινής [άρθρο 24.1.5].

Σε κάθε περίπτωση, συλλογικά, με αλληλεγγύη αλλά και δικαστικά θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες κινήσεις της εταιρείας (μέχρι τώρα δεν κινείται νομικά γνωρίζοντας το διάτρητο νομικό της πλαίσιο).

Η κυβέρνηση της τρόικας αντί να προστατεύσει τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον προστατεύει τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Μαζί με τα ΜΜΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο (απειλές για πρόστιμα, φήμες για μείωση διοδίων, ηλεκτρονικά διόδια κ.α.) να τρομοκρατήσουν και να παραπλανήσουν  τους χιλιάδες πολίτες που εναντιώνονται στις συμβάσεις παραχώρησης και σπρώχνουν τις μπάρες.

Δεν τρομοκρατούμαστε – Δεν κάνουμε πίσω

Διεκδικούμε τα αυτονόητα

 • Κατάργηση της σύμβασης παραχώρησης της Ε.Ο. και κατάργηση όλων των διοδίων. Δημόσιος φορέας οδοποιίας με κοινωνικό έλεγχο.
 • Άμεση επαναλειτουργία και αναβάθμιση του σιδηροδρόμου
 • Βελτίωση των επαρχιακών οδικών δικτύων.
 • Οι πελοποννήσιοι (και οι επισκέπτες της περιφέρειάς μας) αρνούμαστε να δώσουμε στον κ. Μπόμπολα 700 εκ. ευρώ (και πολλά ακόμα εκατομμύρια ως κέρδη του). Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη ΜΟΡΕΑΣ  Α.Ε.

Επικοινωνία:

Κορινθία  6977137090

Αργολίδα 6946901764

Αρκαδία   6944774005

Λακωνία   6932619014

Μεσσηνία 6974073849

Συμμετέχουμε στο Πελοποννησιακό Συντονιστικό και στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων. Ενημερωθείτε στο www.diodiastop.gr, diodiastop.blogspot.com

, , , , , , ,

Εγγραφή

One Comment στο “Όχι στα διόδια – Ελεύθεροι δρόμοι για όλους”

 1. charis Says:

  εσεις κυριοι που ασχολειστε με τα διοδιο φανταζομαι θα εχετε παρατηρησει οτι στην ελευσινα κια στην κορινθο ετοιμαζονται να τοποθετηθουν σταθμοι πληρωμοισ ηδη οι πινακιδεσ καλυμενεσ ειναι τοποθετημενες..και κατασκευαζονται τα περαιτερω…
  τι σκοπευεται να κανετε γιαυτο το θεμα ??τωρα που γεννιεται το προβλημα πρεπει να δρασετε…καιοι πολτικοι μας ταζουν μειωσεις…αλλα για τα νεα διοδιο δεν λενε λεξη ευχαριστω….

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: