Τα «θαυματουργά» μηχανήματα οδηγούν ολοταχώς προς την καύση

ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΛΩΝ

της Άβας Μπουλούμπαση

René Magritte, «La belle saison»

Σε  θέμα της ημέρας, εν μέσω των πρώτων καλλικρατικών –μνημονιακών εκλογών, έχει αναδειχθεί η διαχείριση των απορριμμάτων και στη Λακωνία.

Το ότι το θέμα έφτασε να συζητηθεί σε κεντρικό κανάλι της τηλεόρασης, αποδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος από τη μια, αλλά και την όξυνση της προεκλογικής (ίσως και επιχειρηματικής ), αντιπαράθεσης από την άλλη.

Την ίδια περίοδο, προωθείται με γρήγορους ρυθμούς και ο νέος Περιφερειακός σχεδιασμός για την Πελοπόννησο, τον οποίο ο περιφερειάρχης κ. Χατζημιχάλης δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει προς έγκριση στο Υπουργείο «και χωρίς την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου» -!- (που από έλλειψη απαρτίας δεν έλαβε σχετική απόφαση ακόμη).

Από τον Δεκέμβρη του 2008, καταληκτική ημερομηνία ανοχής της Ε.Ε.. για τη λειτουργία των πολυάριθμων ανεξέλεγκτων χωματερών, για τη συνέχιση της οποίας απειλούμαστε με πρόστιμα 34.000 ευρώ την ημέρα…ζούμε  σε ένα θέατρο του παραλόγου.

Από τη μια, εξαγγελίες περί εναλλακτικής διαχείρισης, με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, που φτάνουν μόνο μέχρι έκδοση φυλλαδίων, παιδικών διοργανώσεων και τοποθέτησης των μπλε κάδων σε ορισμένους δήμους της Λακωνίας. Και από την άλλη, διαφήμιση μαγικών λύσεων, που τη μια μέρα έχουν το όνομα του δεματοποιητή και την άλλη της περιβόητης μηχανής ΣΟΥΚΟΥ.

Για την ανακύκλωση, μοναδική   άμεσα υλοποιήσιμη, επιστημονική,  φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική λύση , υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθούν : Γιατί δεν γίνεται διαλογή στην πηγή με δύο ή τέσσερεις, κι όχι έναν κάδο;  Γιατί δεν προωθείται-επιδοτείται η κομποστοποίηση ανά οικιστική ενότητα ή ανά νοικοκυριό; Πού οδηγούνται τα ανακυκλώσιμα; Με ποια αμοιβή για την ιδιωτική εταιρία; Και ποιο κόστος για τον δημότη; Σε ποιο Κέντρο Διαλογής (ΚΔΑΥ) προωθούνται; Σε ποιο εργοστάσιο ανακύκλωσης καταλήγουν; Πού πάνε τα υπολείμματα; Κ.λ.π., κ.λ.π. Άριστη η εξαγγελία, λείπουν όμως τα στοιχεία υλοποίησης της, για τα οποία σύντομα θα επανέλθουμε.

Για την ώρα ας σταθούμε στις …από μηχανής… «λύσεις»….

Πολύ φασαρία έγινε πριν λίγους μήνες για τους περιβόητους δεματοποιητές. Δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια τους υπερασπίστηκαν ένθερμα, σαν τη μόνη ενδεδειγμένη λύση. (Οι εταιρίες κρατούν πιο «διακριτική» στάση)

Η αντίδραση των κατοίκων εστιάστηκε αποκλειστικά στη χωροθέτησή τους, και –μέχρι στιγμής- δεν έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κίνημα με κοινά χαρακτηριστικά και στόχους.. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως έμεινε απ’ έξω: οι δεματοποιητές χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό για μείωση του όγκου των ανακυκλώσιμων και αποτελούν ενδιάμεσο στάδιο ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης. Πώς εδώ παρουσιάστηκαν σαν πανάκεια, (ενώ ήταν στην ουσία μια εκσυγχρονισμένη χωματερή), αφού  συμπιέζουν σύμμεικτα απορρίμματα, και έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης; (ας μην ξεχνάμε το παράδειγμα του Κουρουπητού Χανίων, με τα συσσωρευμένα και σαπισμένα πια δέματα, που προκάλεσαν επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. ) Και βέβαια, με ποια κριτήρια, ποιες διαδικασίες και ποια προοπτική αγοράστηκαν και εγκαταστάθηκαν (Κρανίδι και Πύλος), στην αλμυρή τιμή των 700.000 ευρώ έκαστος, λίγο πριν τροποποιηθεί ο Περιφερειακός σχεδιασμός, που δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτούς (δίνει έμφαση στην διαλογή, στην ανακύκλωση-επανάχρηση και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων  κ.λ.π. );

Πολλές πελοποννησιακές οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και το ΤΕΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά των δεματοποιητών και υπέρ της ανακύκλωσης.

Ποιος θα λογοδοτήσει στους πολίτες για την αυθαίρετη αγορά των σήμερα άχρηστων  δεματοποιητών;

Πρόσφατα μια νέα «μαγική» λύση πρόβαλε στον ορίζοντα, η περιβόητη Σουκομηχανή. Με προβολή αντιστρόφως ανάλογη από τις επιστημονικές πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα, αλλά κύρια, για τη συμβατότητά της με το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Ξεκίνησε με την πιλοτική, όπως αναφέρεται χρήση στη Μαραθόλακα του Ταυγέτου, με το αζημείωτο βέβαια (=300.000 ευρώ). Επώνυμοι και υποψήφιοι ,εκδήλωσαν ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για το θαυματουργό μηχάνημα, το οποίο μάλιστα έχει πατέντα νέας εφεύρεσης, αλλά σε κανένα επιστημονικό περιοδικό δεν φαίνεται να έχουν ανακοινωθεί πλήρη και αναλυτικά στοιχεία  της λειτουργίας του. Η μυστικότητα με την οποία περιβάλλεται το επιστημονικό σκέλος, περιβάλλει και το ζήτημα των σχετικών , για τους κοινούς θνητούς απαιτούμενων , αδειοδοτήσεων: σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Σούκος απάντησε γενικόλογα ότι «έχουν κατατεθεί».

Χωρίς να είμαστε ειδικοί, φαίνεται ότι μέσα από ψυχρή επεξεργασία, (πιθανά με ακτινοβολία παρόμοια με τις γνωστές καρκινογόνες;) υποδέχεται σύμμεικτα απόβλητα, κάνει ενδιάμεσα διαλογή, και αποχωρίζοντας τα υγρά, μας δίνει ένα τελικό προιόν σε μέγεθος φουντουκιού (που θα προωθείται για καύση….) απαλλαγμένο όπως λέει ο κατασκευαστής του, από μικρόβια και οσμές, μειώνοντας τον αρχικό όγκο των απορριμμάτων έως και 85%.

Σε πολυδιαφημισμένη επίδειξη  των θαυματουργών δυνατοτήτων του νέου μηχανήματος, τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά! Το μηχάνημα μπούκωσε, δεν κατόρθωσε να επεξεργαστεί παρά ένα ελάχιστο του ανά ημέρα παραγόμενο όγκου σκουπιδιών της Καλαμάτας, και ξεκίνησαν οι πρώτες διστακτικές ερωτήσεις- αμφισβητήσεις του, προς μεγάλη απογοήτευση των υποστηρικτών του.

Οι οποίοι όμως δεν πτοήθηκαν : σε πρόσφατη μαζική συγκέντρωση κατοίκων στο πολύπαθο Γύθειο που πνίγεται κάτω από τόνους σκουπιδιών τελευταία, ο νυν δήμαρχος, πίνοντας καφέ από διπλανό καφενείο, προώθησε στην επιτροπή πολιτών ένα φαξ που δήλωνε τη δυνατότητα άμεσης εγκατάστασης της «σουκομηχανής» στην πόλη, με το καθόλου ευτελές αντίτιμο των 125.000 ευρώ ….

Φαίνεται ότι η εταιρία , που ας σημειωθεί πως είναι προμηθευτής αμυντικών οπλικών συστημάτων τόσο του ελληνικού όσο και του αμερικανικού στρατού, έχει όλες τις απαιτούμενες διασυνδέσεις για την προώθηση των προιόντων της.

Παρ’ όλα αυτά το βασικό πρόβλημα δεν είναι τα , ευφυή ή όχι, νέα μηχανήματα.

Να τονίσουμε ότι τα προιόντα και των δύο , αν δεν ταφούν σε χωματερές, που έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται πια η λειτουργία τους, θα πρέπει να οδηγηθούν σε ΚΑΥΣΗ. Τόσο τα «προσωρινά» δέματα σύμμεικτων απορριμμάτων, όσο και τα συρρικνωμένα «φουντούκια» της μηχανής ΣΟΥΚΟΥ, είναι κατάλληλη ύλη για αυτό που ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός αναφέρει κομψά σαν «ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ» , και εμείς σε απλοελληνικά θα ονομάζαμε ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΥΣΗΣ.

Κι ας μην ξεχνάμε πως καύση και ανακύκλωση είναι έννοιες – και πολιτικές- ασύμβατες και αντιτιθέμενες. Αφού τα εργοστάσια καύσης χρειάζονται σύμμεικτα απορρίμματα για να λειτουργήσουν , και να αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματίες που θα πληρώνονται με τον τόνο, και καθόλου δεν θα επιθυμούσαν την ανακύκλωση!

Βέβαια , πρόσφατα η υπουργός ΥΠΕΚΑ περιέλαβε στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και τα σκουπίδια, για να διευκολύνει και θεσμικά την ανέγερση τέτοιων εργοστασίων. Ακριβώς του ιδίου τύπου σαν αυτά που οι τοπικές κοινωνίες απέτρεψαν με τους αγώνες τους στη Θήβα (απόπειρα της εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ του Μπόμπολα), τα Αθίκια και τη Θεσσαλονίκη (προσπάθεια εγκατάστασης εργοστασίου καύσης στις εγκαταστάσεις ΤΙΤΑΝ, με τις ευλογίες του νομάρχη κ. Ψωμιάδη)..

Πώς τοποθετούνται σχετικά όχι μόνο η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης, αλλά και όσοι ζητούν την ψήφο μας για τις 7 Νοέμβρη; Τι επιλέγουν ανάμεσα στην απαράδεκτη και περιβαλλοντοκτόνα καύση των απορριμμάτων και στην υγεία των πολιτών;

Έχουν ακόμη λίγο χρόνο για να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Advertisements
, , , , , , , , , , , , ,

Εγγραφή

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: