Εμείς, Ε.Σ.Υ. και το Μνημόνιο της Ντροπής

ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΛΩΝ

της Άβας Μπουλούμπαση

Πριν λίγες μέρες  ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Γρηγοράκος κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης ή ενσωμάτωσης του Νοσοκομείου Μολάων στο Γ.Ν.Σπάρτης..

Ερώτηση που αν και εκ πρώτης όψεως προσπαθεί να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του κ.Γρηγοράκου για τον τόπο του, σε μια δεύτερη ανάγνωση δημιουργεί πάμπολλα ερωτήματα στον  προσεκτικό  αναγνώστη.

Πρόσφατα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση για το Ε.Σ.Υ. ο νέος Νόμος 3868 του Υπουργείου Υγείας, τον οποίο ο ανήσυχος για την Υγεία του πολίτη λάκωνας βουλευτής θα όφειλε να θυμάται (γιατί ως γιατρός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τον γνωρίζει βέβαια). Ο Νόμος αυτός θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες στη Δημόσια Υγεία, ευθυγραμμίζοντας πλήρως και τον τομέα αυτό στις επιταγές του περιβόητου Μνημονίου, που ο κ. Γρηγοράκος εψήφισε στη Βουλή.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν πρόσφατα οι νοσοκομειακοί γιατροί του Γ.Ν.Σπάρτης   (από την οποία απουσίαζε ο λάκωνας γιατρός βουλευτής) , με την δραστική περικοπή κρατικών επιχορηγήσεων,  τα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, μετακυλώντας το βάρος της περίθαλψης στους ασθενείς, θα μειωθούν δραστικά οι εφημερίες, αφού ήδη οι γιατροί είναι απλήρωτοι από το πρώτο οκτάμηνο του 2009, θα περικοπούν οι προσλήψεις του ήδη ανεπαρκέστατου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, θα απαιτηθούν συγχωνεύσεις τμημάτων για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας του, ενώ τα μικρά νοσοκομεία αναμένεται να κλείσουν με συνέπεια την απόλυση πολλών υπαλλήλων. Όσο για τον εύηχο θεσμό της ολοήμερης λειτουργίας, είναι αδύνατον να τεθεί σε εφαρμογή, λόγω της υποστελέχωσης και της άσχημης οικονομικής κατάστασης των νοσοκομείων….

Μήπως αυτά δίνουν τις απαιτούμενες εξηγήσεις στις βάσιμες ανησυχίες περαιτέρω υποβάθμισης ή και κατάργησης του Νοσοκομείου Μολάων; Μήπως ερμηνεύουν τη δραστική μείωση των εφημεριών που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες, αλλά και στην υποχρέωση πληρωμής από τους ασφαλισμένους των μέχρι τώρα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων στο Κέντρο Υγείας Καστορείου (το μέτρο εφαρμόζεται από 1/10/2010) ;

Μήπως απαντούν στα αίτια της δημιουργίας αντίστοιχων προβλημάτων στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη και Νεάπολης;

Μήπως τελικά ήταν «αφελής» και περιττή η επερώτηση του κ. Γρηγοράκου στη Βουλή; (αλλά και η εκκωφαντική σιωπή των λακώνων εσωκομματικών του  αντιπάλων, για να είμαστε απολύτως δίκαιοι;)

Ο  Νόμος που ψήφισε το κόμμα του σε πλήρη συντονισμό με τις επιταγές της Τρόικας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξειδικεύει και εφαρμόζει τη λιτότητα και  στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.

Το Ε.Σ.Υ. διαλύεται , ακυρώνοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο στην υγεία,  ανοίγοντας το δρόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα και στα υπο κατασκευήν κερδοφόρα μεγάλα  ιατρικά κέντρα…. Και ο λάκωνας πολίτης , με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κληθεί να σηκώσει το βάρος του χρέους που «όλοι μαζί δημιουργήσαμε» κατά τον συμπαθέστατο κ. Πάγκαλο.

Θα δεχτούμε να πληρώσουμε τα σκάνδαλα  ΤΟΥΣ και τις ρεμούλες  ΤΟΥΣ, με την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας; Η θα δώσουμε τη μόνη πρέπουσα απάντηση με συλλογικές κινηματικές πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις;

, , , , , , , , , , , ,

Εγγραφή

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: